Bemutatkozás

A Somogy Megyei Néptáncszövetség 2005. januárjában alakult civil szervezet, amelyet a megye néptáncos, hagyományőrző és népzenész szakemberei, a folklór egykori és aktív elkötelezettjei hoztak létre.
Hosszú évek óta igény volt arra, hogy valamilyen szervezeti formában a közös közművelődési, kulturális és művészeti tevékenységet végzők között koordináció, szervezett kommunikáció és aktív érdekképviseleti háló alakuljon ki. Alapvetően azonban az összefogást a néphagyományok szeretete, ill. a további szervezettséget a közös programok, a rendezvényeken átélt élmények eredményezik.
Egyesületünk programjainak gerincét a Somogy Megyei Művelődési Központ által sok évti-zeddel ezelőtt indított rendezvények adják, amelyeket 2005-től társszervezőként, majd 2007-től az SMK megszűnésével önállóan rendeztünk és rendezünk. (Ilyen a Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Csoportok Versenye,a Balatoni Folklór Találkozó, a Falusi Néptánc Csoportok és Hagyományőrző Együttesek Találkozója, és a Somogy Megyei Néptánc Antológia.)
A közös szakmai munka eredménye, hogy ötleteink és saját fejlesztésű rendezvényeink is nagy sikert aratnak (Somogy Megyei Néptánc Oktatók és Pedagógusok Fóruma, Somogy Megyei Hagyományőrző Tábor, Őszi Népzenei Tábor.)
Kapcsolatunk nem szűnt meg a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának Közművelődési Osztályával. Programjaink szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vesznek. Rendezvényeink mindenki számára nyitottak és szeretettel várunk tagjaink sorába minden olyan szakembert és érdeklődő műkedvelőt egyaránt, aki több mint 100 közösségi és egyéni tagunkkal megtalálja a közös nyelvet, ill. tevékenységéhez segítségre van szüksége. 2007-től Szövetségünk közhasznú lett. Reméljük honlapunkkal is a közt, a társadalom egy széles körét szolgálhatjuk barátsággal.
2009-től egyesületünk két új telephellyel bővült.
1. Balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtár
2. „Malom-Álom” projekt, mely a Darányban található régi malom épületet újítja fel és alakítja ki egy komplex és speciális turisztikai együttessé, egy örökségmentő fészekké.

Elnökség

Az egyesület elnöke: Merczel István
Ügyvezető elnök: Rónai Balázs
Gazdasági alelnök: Hajnali Józsefné
Néptámcművészeti alelnök: Papp Károly
Művészeti iskolai alelnök: Szigeti Angéla
Népzenei alelnök: Husi Gyula
Hagyományőrző alelnök: Szőke József

Számvizsgáló Bizottság

Elnök: Urbán László
Tagok: Szalai Tünde, Csíkvár Tímea Tünde